szkola hutki
Strona głównaAktualnościPlikiGaleriaKontakt

Organizacja szkoły
Rada rodziców
Samorząd uczniowski
Pedagog szkolny
Brać szkolna
Osiągnięcia uczniów
Hala sportowa
Erasmus
Szkolne kółko caritas
Pracownicy szkoły
Zajęcia pozalekcyjne
Świetlica
Uroczystości








































 


Wymiany uczniowskie w ramach projektu Erasmus+ w ZSP w Hutkach
W bieżącym roku szkolnym w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Hutkach kontynuujemy nasz projekt Erasmus+ pt. „Taste of Life” – „Smak życia”, którego temat przewodni to aktywny i zdrowy styl życia. Pandemia przeszkodziła nam nieco w realizacji projektu, ale przedłużyliśmy go o kolejny rok i dzięki temu możemy zrealizować wszystkie wymiany uczniowskie do krajów partnerskich  które zaplanowaliśmy. Ten rok jest naprawdę bardzo intensywny, ponieważ realizujemy większość mobilności, które nie mogły się wcześniej odbyć ze względu na obostrzenia związane z covid-19. W tym roku szkolnym to już nasz trzeci wyjazd – po Portugalii i Grecji przyszedł czas na Włochy.   
Zanim jednak o Włoszech, garść wspomnień z Grecji. Do tego pięknego kraju udała się pani dyrektor Tamara Gwóźdź, Magdalena Kotowska – nauczycielka angielskiego oraz uczniowie z klasy 7. Grecję odwiedziliśmy jeszcze w grudniu. Gdy u nas zagościła już zima, my mogliśmy się cieszyć naprawdę piękną pogodą. Nasz pierwszy dzień pobytu w Grecji rozpoczęliśmy od spaceru po centrum starożytnych Aten oraz Narodowym Ogrodzie. Mieliśmy też okazję spróbować tradycyjną grecką potrawę - suvlaki. W godzinach popołudniowych udaliśmy się do Volos, do naszej partnerskiej szkoły, gdzie na powitalnej kolacji spotkaliśmy się ze szkołami partnerskimi z Grecji, Portugalii, Hiszpanii i Włoch (szkoda, że zabrakło szkoły z Finlandii, która nie dojechała ze względu na restrykcje związane z covid-19).
14 grudnia 2021 był trzecim dniem naszego pobytu w Grecji w ramach projektu ,,Taste od Life". Spędziliśmy go w Volos , w mieście naszych greckich partnerów . Dzień rozpoczął się od wizyty  w zaprzyjaźnionej szkole, która mile nas zaskoczyła ceremoniałem przywitania. Następnie uczestniczyliśmy w warsztatach sensorycznych i muzycznych. Później poprzez przygotowane prezentację poznaliśmy kraje i regiony, z których pochodzą nasi partnerzy. Nasi uczniowie Szymon i Oliwier zaprezentowali Polskę i gminę Konopiska. Kolejnym punktem było zwiedzanie miasta oraz warsztaty z tradycyjnych ozdób bożonarodzeniowych. Dzień zakończył się wspólną kolacją.
Kolejny dzień również był pełen wrażeń. Z samego rana wyjechaliśmy do tradycyjnej wioski Pelion ,,Makrinitsa". Poznaliśmy tutaj sztukę i kulturę bizantyjską, wypiekaliśmy chleb Chrystusowy. Graliśmy z naszymi kolegami z krajów partnerskich w grę planszową na kapliczkach. Dzięki wizyciew Centrum Edukacji Ekologicznej poznaliśmy zioła występujące na tym terenie i ich wykorzystanie. Kolejnym punktem była wędrówka po wzgórzach. Po krótkim odpoczynku uczestniczyliśmy w prezentacji teatralnej ,,Książę Cytryna i Piękna Cebula"- nawiązującej do tematu programu przygotowanej przez uczniów greckiej szkoły goszczącej. Na zakończenie wręczono wszystkim szkołom certyfikaty i upominki  i odbyła się pożegnalna kolacja.
16 grudnia 2021 to dzień kiedy dosłownie poznaliśmy ,,Smak życia" („Taste of Life”). Ten dzień zostanie w naszej pamięci na zawsze, ponieważ doświadczyliśmy czasów starożytnej Grecji - kolebki naszej cywilizacji. Wycieczka ,,Historia legendarnego wzgórza" z przewodnikiem w Muzeum Akropolu była preludium zwiedzania wzgórza Akropolu i Partenonu. Zobaczyliśmy najcenniejsze, unikatowe zabytki świata. Dane było nam też poznać historyczne centrum Aten , zobaczyć grecki parlament  i honorową zmianę warty przed tym obiektem. Udając się na pożegnalna kolację poznaliśmy atmosferę greckich świąt Bożego Narodzenia.
Gdy pobyt w Grecji dobiegł końca, wróciliśmy bezpiecznie do swoich domów, ale bogatsi o nowe doświadczenia i niezapomniane przeżycia. Nawiązały się przyjaźnie międzynarodowe, które dzięki współczesnym komunikatorom będą się rozwijać . Wszystkiego tego mogliśmy doświadczyć za sprawą realizowanego projektu ,,Taste od Life" w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus +.

Równie wspaniałych przeżyć dostarczył wyjazd do Włoch, który miał miejsce w dniach 28 marca – 1 kwietnia 2022r. Wzięły w nim udział uczennice klasy 5 wraz z nauczycielkami Magdaleną Kotowską i Justyną Śmieszek.
Pierwszy dzień był bardzo intensywny. Rano udaliśmy się do szkoły partnerskiej, która mieści się w uroczej średniowiecznej wiosce Mogliano. Po ceremonii powitalnej uczniowie w grupach odbyli zdjęcia sportowe i plastyczne. Potem odbyły się quizy online dotyczące zdrowego stylu życia. Było dużo emocji i zabawy.
Następnie zwiedziliśmy Mogliano oprowadzani przez niezwykłych przewodników - uczniów starszych klas goszczącej nas szkoły. Podziwialiśmy średniowieczne zabytki Mogliano, między innymi kościoły, teatr i muzeum sztuki sakralnej.
Po zwiedzaniu wróciliśmy do szkoły na warsztaty taneczne oraz pokaz wyplatania z wikliny, z którego słynie miejscowość Mogliano. Dzień zakończył się wspólną kolacją.
Drugi dzień we Włoszech był także pełen wspaniałych wrażeń. Rano zwiedziliśmy przepiękną jaskinię Grotte di Frasassi. Następnie udaliśmy się do niedaleko położonej Ankony - stolicy regionu, w którym przebywamy. Po zwiedzeniu miasta przyszedł czas na mały relaks na plaży przy odgłosach fal Adriatyku. Wieczorem wszyscy spotkaliśmy się na oficjalnej kolacji z pysznym włoskim jedzeniem. Oczywiście nie mogło zabraknąć pizzy i makaronu!
Ostatni dzień spędziliśmy w stolicy - w Rzymie. Spodziewaliśmy się, że Wieczne Miasto zrobi na nas wrażenie, ale ta wizyta przerosła nasze oczekiwania. Podziwialiśmy antyczną arenę Koloseum, przenieśliśmy się w czasy starożytne oglądając Forum Romanum, spacerowaliśmy po najważniejszych placach i zobaczyliśmy najważniejsze zabytki Rzymu.
Cały wyjazd dostarczył nam niesamowitych wrażeń i niezapomnianych przeżyć. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że dzięki takim projektom jak Erasmus nasi uczniowie mogą się rozwijać  i zdobywać nowe umiejętności i kompetencje. Każda podróż do kraju partnerskiego wzbogaca o bezcenne doświadczenia, poszerza horyzonty i otwiera na inne kultury i zwyczaje.


Wizyta uczniów w Portugalii
W dniach 4-8 października uczniowie z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego im. Mikołaja Kopernika w Hutkach przebywali w Portugalii w ramach projektu Unii Europejskiej Erasmus+ „Taste of Life”, który jest realizowany w naszej szkole od września 2019r.  Główne cele naszego projektu to promowanie wśród uczniów aktywnego i zdrowego trybu życia oraz rozwój kompetencji kluczowych.
Cieszymy się, że po przerwie spowodowanej pandemią covid-19 znowu mogliśmy się spotkać z naszymi partnerami i w pełni realizować nasz projekt. W wymianie wzięło udział 6 uczennic z klas 7 i 8 wraz z dwiema nauczycielkami – panią Magdaleną Kotowską i panią Joanną Dróżdż.
Poniedziałek 4.10 był dla nas czasem podróży do tego dalekiego i wyjątkowego kraju, jakim jest Portugalia. A już wieczorem mogliśmy się spotkać z uczniami i nauczycielami z wszystkich szkół partnerskich i miło spędzić czas podczas wspólnej kolacji.
We wtorek 5.10 zwiedziliśmy miejscowość Aveiro, zobaczyliśmy największą w Portugalii latarnię morską na plaży Barra Beach, płynęliśmy kolorową tradycyjną łodzią Moliceiro po kanałach Aveiro wypełnionych wodą z Atlantyku i oglądaliśmy wyjątkowe widoki jednego z najbardziej malowniczych miasteczek Portugalii. Po południu zwiedziliśmy Muzeum butów i Muzeum kapeluszy, z których słynie Sao Joao da Madeira, miasteczko w którym mieści się szkoła naszego portugalskiego partnera. A wieczorem podczas wspólnej kolacji mogliśmy spróbować tradycyjnych portugalskich dań.
Większość kolejnego dnia wizyty spędziliśmy w szkole naszego portugalskiego partnera w Sao Joao da Madeira. Ten dzień spędziliśmy aktywnie, ponieważ braliśmy udział w zajęciach sportowych i warsztatach jogi. Następnie zwiedziliśmy szkołę i dowiedzieliśmy się nieco o tym, jak uczą się dzieci w Portugalii.
Potem przyszedł czas na pokaz prezentacji dotyczących tradycji kulinarnych przygotowanych przez uczniów z poszczególnych szkół partnerskich. Nasze dziewczęta zaprezentowały się naprawdę dobrze!
Po południu zwiedziliśmy Centrum Sztuki - Centro de Arte Oliva, gdzie podziwialiśmy dzieła sztuki nowoczesnej, a następnie wzięliśmy udział w kreatywnych warsztatach, podczas których projektowaliśmy muzeum przyszłości. Dzień zakończył się wspólną kolacją z muzycznym akcentem.
Ostatni dzień wizyty w Portugalii spędziliśmy w Porto, które jest drugim co do wielkości miastem w Portugalii. Zwiedziliśmy najważniejsze miejsce w Porto - historyczne centrum. Spacerowaliśmy po Starym Mieście, gdzie podziwialiśmy piękne place, urokliwe uliczki, wspaniałe kościoły i inne zabytkowe budowle. Wielką atrakcją był dla nas rejs statkiem po rzece Duero, podczas którego mogliśmy się zrelaksować ciesząc oczy pięknymi widokami w promieniach słońca.
Te kilka dni spędzonych w Portugalii były dla nas intensywnym czasem wspólnych zajęć, warsztatów, wycieczek. Wróciłyśmy do Polski bogatsze o nowe doświadczenia, pełne wrażeń i niezapomnianych wspomnień.
Magdalena Kotowska , Joanna Dróżdż

Potrawy świąteczne w krajach partnerskich - grudzień 2020


Wraz z partnerami projektu Erasmus+ "Taste of life" postanowiliśmy podzielić się informacjami o tym, co jemy podczas Bożego Narodzenia, jak wyglądają nasze stoły świąteczne, nasze domy, choinki i dekoracje świąteczne.
Poniżej zdjęcia przesłane przez naszych uczniów.
Zdjęcia z innych krajów można znaleźć na stronie naszego projektu na portalu eTwinning - https://twinspace.etwinning.net/95226/home - zachęcam do regularnego odwiedzania tej strony, śledzenia postępów naszego projektu i oglądania materiałów zamieszczanych przez naszych partnerów.
Magdalena Kotowska


Życzenia świąteczne - grudzień 2020


Grudzień to czas życzeń świątecznych. Pamiętamy o naszych przyjaciołach ze szkół partnerskich, z którymi realizujemy projekt Erasmus+ "Taste of life".
Klasa 7 przygotowała filmik z życzeniami dla naszych partnerów.

https://bit.ly/3oR2Kjj

Woda jest zdrowa - grudzień 2020


Podczas lekcji wychowania fizycznego uczniowie wraz z Panem Adamem Szczerbakiem zastanawiali się, dlaczego woda jest tak ważna dla organizmu człowieka. Poniżej efekty pracy uczniów.


Jak odżywiają się sportowcy - listopad 2020


Podczas lekcji wychowania fizycznego uczniowie dowiedzieli się, najważniejszych rzeczy o dietach sportowców. Pan Adam Szczerbak przygotował prezentację na temat, jak się odżywiają sportowcy, co jedzą na co dzień, a co podczas treningów, a co tuż przed ważnymi wydarzeniami sportowymi czy zawodami. Zostały też poruszone takie zagadnienia, jak to czy różnią się diety sportowców uprawiających różne dyscypliny, jakie są zagrożenia wynikające z stosowanie różnych odżywek, suplementów w sporcie, jak racjonalnie się odżywiać podczas uprawiania sportu i jak odpowiedzialnie planować swoje odżywianie.

OdĹĽywianie sportowcĂłw - prezentacja PDF

Dary jesieni - październik 2020


Jesień to piękna pora roku, która przynosi z sobą różnorodne dary - kolorowe liście, kasztany, ale też pyszne owoce i warzywa. Dzieci z klas młodszych wiedzą, jak wykorzystać te dary jesieni i robią pyszne i zdrowe soki owocowe oraz niesamowicie pożywną i smakowitą zupę dyniową.
Nie zapominamy też o innych darach jesieni - grzybach i zdrowych orzechach, które doskonale wpływają na pracę mózgu, dlatego są polecane osobom uczącym się.


Listopadowy spacer ze zniczami


Listopad 2020 - listopadowy spacer ze zniczami - wykorzystujemy różne okazje, aby spacerować w różnych warunkach pogodowych.



    Ważne informacje
Schemat postępowania w przypadku potwierdzonego wyniku dodatniego wśród uczniów lub pracowników placówek
oświatowych- dla dyrektorów szkół/ przedszkoli
znajduje się w zakładce ORGANIZACJA SZKOŁY

Tygodniowy plan lekcji znajduje się w zakładce PLIKI DO POBRANIA

Zmiana organizacji pracy szkoły:
- uczniowie klas I-III rozpoczynają zajęcia lekcyjne o 8.00
-uczniowie klas IV-VII rozpoczynają zajęcia lekcyjne o 8.15

Wypełniając obowiązek przekazania gminom i dyrektorom szkół podstawowych informacji
o szkołach ponadpodstawowych na terenie województwa, wynikający z § 11 pkt. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 sierpnia 2019 r. w sprawie przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego do publicznych przedszkoli, szkół, placówek i centrów (Dz. U. poz. 1737), informuję, że wykaz szkół ponadpodstawowych dostępnych dla absolwentów szkół podstawowych w rekrutacji na rok szkolny 2022/2023, został zamieszczony na stronie internetowej Kuratorium Oświaty w Katowicach www.kuratorium.katowice.pl w zakładce Rodzice i uczniowie/Rekrutacja oraz w Biuletynie Informacji Publicznej Kuratorium w zakładce Ogłoszenia/Ogłoszenia inne.


Dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktyczno- wychow.
w roku szkolnym 2021/2022:
12 .11.2021, 7.01.2022, 2.05.2022, 24-26.05.2022, 17.06.2022, 21.06.2022.



Informacja o dobrowolnym ubezpieczeniu dziecka znajduje
się w pliku AKTUALNOŚCI

Informujemy, że sprawozdania finansowe za rok 2018
znajdują się na stronie

bip.konopiska

w zakładce Inne > Jednostki organizacyjne >
Zespół Szkolno-Przedszkolny
im. Mikołaja Kopernika w Hutkach

Wybieram zawód dla siebie

Informator o szkolnictwie branżowym na terenie
Częstochowy i powiatów: częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego, myszkowskiego znajduje się na:
https://womczest.edu.pl/
wybieram-zawod/index.html
.
Ponadto informacje z wyborem zawodu można znaleźć na
stronie:
https:doradztwo.ore.edu.pl

KLAUZULA RODO

Klauzula informacyjna_rodo


Nr konta do wpłat za żywienie:
ZSP HUTKI BUDZET
96 8273 0006 2000 0000 0172 4669



deklaracja-dostepnosci-1



 

    Dzwonki szkolne
1. 8.15-9.00
2. 9.10-9.55
3. 10.05-10.50
4. 11.00-11.45 (obiad klasy I-III)
5. 12.00-12.45 (obiad klasy IV-VIII)
6. 13.00-13.45
7. 13.55-14.40
8. 14.50-15.35
 

    Kalendarz

 

 
 Zespół Szkolno-Przedszkoly im. Mikołaja Kopernika w HutkachRealizacja: Shile Design Studio