|
| | Wspaniałych przeżyć dostarczył wszystkim uczestniczkom wyjazd do Włoch, który miał miejsce w dniach 28 marca – 1 kwietnia. Wzięły w nim udział uczennice klasy 5 wraz z nauczycielkami Magdaleną Kotowską i Justyną Śmieszek.
Pierwszy dzień był bardzo intensywny. Rano udaliśmy się do szkoły partnerskiej, która mieści się w uroczej średniowiecznej wiosce Mogliano. Po ceremonii powitalnej uczniowie w grupach odbyli zdjęcia sportowe i plastyczne. Potem odbyły się quizy online dotyczące zdrowego stylu życia. Było dużo emocji i zabawy. Następnie zwiedziliśmy Mogliano oprowadzani przez niezwykłych przewodników - uczniów starszych klas goszczącej nas szkoły. Podziwialiśmy średniowieczne zabytki Mogliano, między innymi kościoły, teatr i muzeum sztuki sakralnej. Po zwiedzaniu wróciliśmy do szkoły na warsztaty taneczne oraz pokaz wyplatania z wikliny, z którego słynie miejscowość Mogliano. Dzień zakończył się wspólną kolacją. Drugi dzień we Włoszech był także pełen wspaniałych wrażeń. Rano zwiedziliśmy przepiękną jaskinię Grotte di Frasassi. Następnie udaliśmy się do niedaleko położonej Ankony - stolicy regionu, w którym przebywamy. Po zwiedzeniu miasta przyszedł czas na mały relaks na plaży przy odgłosach fal Adriatyku. Wieczorem wszyscy spotkaliśmy się na oficjalnej kolacji z pysznym włoskim jedzeniem. Oczywiście nie mogło zabraknąć pizzy i makaronu! Ostatni dzień spędziliśmy w stolicy - w Rzymie. Spodziewaliśmy się, że Wieczne Miasto zrobi na nas wrażenie, ale ta wizyta przerosła nasze oczekiwania. Podziwialiśmy antyczną arenę Koloseum, przenieśliśmy się w czasy starożytne oglądając Forum Romanum, spacerowaliśmy po najważniejszych placach i zobaczyliśmy najważniejsze zabytki Rzymu. Cały wyjazd dostarczył nam niesamowitych wrażeń i niezapomnianych przeżyć. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że dzięki takim projektom jak Erasmus nasi uczniowie mogą się rozwijać i zdobywać nowe umiejętności i kompetencje. Każda podróż do kraju partnerskiego wzbogaca o bezcenne doświadczenia, poszerza horyzonty i otwiera na inne kultury i zwyczaje.
OTO LINKI DO RELACJI NA SZKOLNYM FB https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/698930948195420 https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/699541521467696 https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/700172901404558
| |
| |
| | Już wkrótce czeka nas kolejny wyjazd w ramach wymiany uczniowskiej w projekcie Erasmus+ "Taste of Life", tym razem odwiedzimy naszego włoskiego partnera. Aby jak najlepiej przygotować się do tego wyjazdu i poznać Włochy, uczennice klasy 5 przygotowały prezentację o tym pięknym kraju.
Wlochy - prezentacja | |
| |
| Dzień wiosny, nauki i Erasmusa |
| |
Obchody pierwszego dnia wiosny 21 marca 2022 roku stały się też okazją do podkreślenia tego, jak ważny jest zdrowy i aktywny tryb życia. Wykorzystujemy różne wydarzenia i okazje do realizacji zadań i celów naszego projektu Erasmus+ pt. "Taste of Life". Dlatego i tym razem w szkolne obchody pierwszego dnia wiosny włączyliśmy erasmusowe zadania. Uczniowie klasy 4 zrobili pyszną i zdrową sałatkę (którą wszyscy zjedli podczas obiadu) i przypomnieli nam, jak ważne jest włączanie owoców i warzyw do każdego posiłku w ciągu dnia. Oprócz stosowania zbilansowanej diety trzeba też pamiętać o ładnym i estetycznym serwowaniu posiłków. Uczniowie klasy 5 przygotowali i zaprezentowali nam piękne nakrycie stołu oraz wyczarowali niezwykłe ozdoby robiąc origami z serwetek. Uczniowie klasy 7 zajęli się opracowaniem padletu, w którym zawarli informacje o różnych ziołach, także tych typowo polskich, oraz ich znaczeniu w kuchni i dla naszego zdrowia. Natomiast uczennice klasy 8 zrobiły plakat promujący aktywność fizyczną, ponieważ obok zdrowego odżywiania, jest to kolejny ważny element zdrowego trybu życia. Na koniec odbyło się wspólne sianie wiosennych warzyw i ziół. Każda klasa otrzymała swoją skrzynkę z ziemią. Uczniowie zasiali rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek oraz różne zioła. Zadaniem każdej klasy jest dbać o swoją uprawę, aby wyhodować pyszne i zdrowe warzywa, które potem wykorzystamy do zdrowych kanapek i sałatek.
LINK DO RELACJI NA SZKOLNYM FB: https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/pfbid02gHYmbzR23tD46 XqPAjHUrcZz65LQ6yhVC31e36jtqh1sAs2gNkDmp4FB1vwtVN47l
| |
| |
| KREATYWNE OWOCOWO-WARZYWNE STWORKI |
| | W marcu 2022 uczniowie klasy 4 wykonali bardzo ciekawe kreatywne owocowo-warzywne stworki. Uczniowie także prezentowali swoje prace w języku angielskim oraz poszerzyli swoją wiedzę na temat wartości odżywczych produktów, które wykorzystali w swoich pracach.
OTO LINK DO FILMIKU:
https://www.youtube.com/watch?v=dicSoIhoTb8 | |
| |
| Sztuki walki - ciekawa forma aktywności fizycznej |
| | |
| WARZYWA I OWOCE POPULARNE W POLSCE |
| | W styczniu 2022 uczniowie klasy 2 i 3 wykonali z plasteliny owoce i warzywa uprawiane i popularne w Polsce. Dzieci także dowiedziały się, dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa, jakie mają właściwości zdrowotne oraz jakie bogactwo witamin w sobie zawierają. Prace uczniów wraz z informacjami o owocach i warzywach zostały zaprezentowane na korytarzu szkolnym, aby wszyscy uczniowie mogli poznać ich wartości odżywcze i zdrowotne.
| |
| |
| Warsztaty zdrowego odżywiania |
| | Jesienią 2021r w wielu klasach odbyły się warsztaty zdrowego odżywiania, które miały na celu pogłębiać wiedzę uczniów na temat zdrowego odżywiania i propagować zdrowy styl życia. Uczniowie sami przygotowywali zdrowe potrawy i poznawali ich znaczenie dla naszego zdrowia i życia.
Dzień Zdrowego Śniadania w klasie 2. https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/pfbid02p7kg87znyZHc7 byT1zqKhh525o2DBCnp8Bo8jem1CHFs3aCJm4ZMP38j8memgBQLl
Szaszłyki owocowe w klasie 3. https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/pfbid04UUxwueefAHy6m Qej2Cy99WqTubVVEF1MUdC5nBHHMWKSgb279n5eMLevw7AVppzl
Sałatki owocowe i warzywne klasach 4 i 5. https://www.facebook.com/ZSPwHutkach/posts/622307035857812
| |
| |
| |
W dniach 12-17 grudnia 2021 uczniowie klasy 7 przebywali w Grecji w ramach wymiany uczniowskiej projektu Erasmus+ "Taste of Life". Gdy u nas zagościła już zima, my mogliśmy się cieszyć naprawdę piękną pogodą. Nasz pierwszy dzień pobytu w Grecji rozpoczęliśmy od spaceru po centrum starożytnych Aten oraz Narodowym Ogrodzie. Mieliśmy też okazję spróbować tradycyjną grecką potrawę - suvlaki. W godzinach popołudniowych udaliśmy się do Volos, do naszej partnerskiej szkoły, gdzie na powitalnej kolacji spotkaliśmy się ze szkołami partnerskimi z Grecji, Portugalii, Hiszpanii i Włoch (szkoda, że zabrakło szkoły z Finlandii, która nie dojechała ze względu na restrykcje związane z covid-19). 14 grudnia był trzecim dniem naszego pobytu w Grecji w ramach projektu ,,Taste od Life". Spędziliśmy go w Volos , w mieście naszych greckich partnerów . Dzień rozpoczął się od wizyty w zaprzyjaźnionej szkole, która mile nas zaskoczyła ceremoniałem przywitania. Następnie uczestniczyliśmy w warsztatach sensorycznych i muzycznych. Później poprzez przygotowane prezentację poznaliśmy kraje i regiony, z których pochodzą nasi partnerzy. Nasi uczniowie Szymon i Oliwier zaprezentowali Polskę i gminę Konopiska. Kolejnym punktem było zwiedzanie miasta oraz warsztaty z tradycyjnych ozdób bożonarodzeniowych. Dzień zakończył się wspólną kolacją. Kolejny dzień również był pełen wrażeń. Z samego rana wyjechaliśmy do tradycyjnej wioski Pelion ,,Makrinitsa". Poznaliśmy tutaj sztukę i kulturę bizantyjską, wypiekaliśmy chleb Chrystusowy. Graliśmy z naszymi kolegami z krajów partnerskich w grę planszową na kapliczkach. Dzięki wizycie w Centrum Edukacji Ekologicznej poznaliśmy zioła występujące na tym terenie i ich wykorzystanie. Kolejnym punktem była wędrówka po wzgórzach. Po krótkim odpoczynku uczestniczyliśmy w prezentacji teatralnej ,,Książę Cytryna i Piękna Cebula"- nawiązującej do tematu programu przygotowanej przez uczniów greckiej szkoły goszczącej. Na zakończenie wręczono wszystkim szkołom certyfikaty i upominki i odbyła się pożegnalna kolacja. 16 grudnia to dzień kiedy dosłownie poznaliśmy ,,Smak życia" („Taste of Life”). Ten dzień zostanie w naszej pamięci na zawsze, ponieważ doświadczyliśmy czasów starożytnej Grecji - kolebki naszej cywilizacji. Wycieczka ,,Historia legendarnego wzgórza" z przewodnikiem w Muzeum Akropolu była preludium zwiedzania wzgórza Akropolu i Partenonu. Zobaczyliśmy najcenniejsze, unikatowe zabytki świata. Dane było nam też poznać historyczne centrum Aten , zobaczyć grecki parlament i honorową zmianę warty przed tym obiektem. Udając się na pożegnalna kolację poznaliśmy atmosferę greckich świąt Bożego Narodzenia. Gdy pobyt w Grecji dobiegł końca, wróciliśmy bezpiecznie do swoich domów, ale bogatsi o nowe doświadczenia i niezapomniane przeżycia. Nawiązały się przyjaźnie międzynarodowe, które dzięki współczesnym komunikatorom będą się rozwijać . Wszystkiego tego mogliśmy doświadczyć za sprawą realizowanego projektu ,,Taste od Life" w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus +.
| |
| |
|
Ważne informacje | Informacje dotyczące EGZAMINÓW ÓSMOKLASISTY znajdują się w zakładce ORGANIZACJA SZKOŁY
Tygodniowy plan lekcji znajduje się w zakładce PLIKI DO POBRANIA
W roku szkolnym 2024/2025 uczniowie klas I-VIII rozpoczynają zajęcia lekcyjne o 8.15.
Wypełniając obowiązek przekazania gminom i dyrektorom szkół podstawowych informacji o szkołach ponadpodstawowych na terenie województwa, wynikający z § 11 pkt. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 sierpnia 2019 r. w sprawie przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego do publicznych przedszkoli, szkół, placówek i centrów (Dz. U. poz. 1737), informuję, że wykaz szkół ponadpodstawowych dostępnych dla absolwentów szkół podstawowych w rekrutacji na rok szkolny 2022/2023, został zamieszczony na stronie internetowej Kuratorium Oświaty w Katowicach www.kuratorium.katowice.pl w zakładce Rodzice i uczniowie/Rekrutacja oraz w Biuletynie Informacji Publicznej Kuratorium w zakładce Ogłoszenia/Ogłoszenia inne.
Dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktyczno- wychow. w roku szkolnym 2024/2025 -2,3 stycznia 2025r., 2 maja 2025r., 13-15 maja 2025r.,20 czerwca 2025r.,23 czerwca 2025r.
Informacja o dobrowolnym ubezpieczeniu dziecka znajduje się w ZAKŁADCE PLIKI DO POBRANIA
Wybieram zawód dla siebie
Informator o szkolnictwie branżowym na terenie Częstochowy i powiatów: częstochowskiego, kłobuckiego, lublinieckiego, myszkowskiego znajduje się na: https://womczest.edu.pl/ wybieram-zawod/index.html. Ponadto informacje z wyborem zawodu można znaleźć na stronie: https:doradztwo.ore.edu.pl
KLAUZULA RODO Klauzula informacyjna_rodo
Stawka żywieniowa w roku szkolnym 2024/2025
Przedszkole: Śniadanie - 3,00 zł Obiad-5,50 zł Podwieczorek-3,00zł
Szkoła Podstawowa: Obiad-6,00zł
Nr konta do wpłat za żywienie: ZSP HUTKI BUDZET 96 8273 0006 2000 0000 0172 4669
deklaracja-dostepnosci-1
Standardy Ochrony Małoletnich obowiązujące w przedszkolu i szkole podstawowej znajdują się w zakładce PLIKI DO POBRANIA
| |
| |
Dzwonki szkolne | 1. 8.15-9.00 2. 9.10-9.55 3. 10.05-10.50 4. 11.00-11.45 (obiad klasy I-III) 5. 12.00-12.45 (obiad klasy IV-VIII) 6. 13.00-13.45 7. 13.55-14.40 8. 14.50-15.35 | |
| | |